Miten päästä kesäkuntoon?

Sehän lähentelee jo kevättä kuulkaas! Aurinko herättää mut aamuisin, koska käpyiset puiset kaihtimeni eivät kovastikaan anna armoa. Linnut laulaa, taivas on pilvetön, koulut päättyy, kesä alkaa, elämä on ihanaa! Ihan kohta se on ovella! Nimittäin kesäkuntostressi.

Vai kolkutteleeko jo? Joko on tullut pieni ahdistus? Että mitäs nyt sitten kun ostin talvella nämä kaksi kokoa liian pienet bikinit, koska oli tarkoitus kiristellä kesäksi sixpack näkyviin, mutta ei se perhana vieläkään näy. Ja uutena vuotenakin tuli luvattua, että kesä 2016 on se the rantakunnon kesä! Uhosit ehkä ystävän kanssa, että jäävät kaikenmaailman fitnessbeibet kakkoseksi kesällä kun mennä viiletätte pitkin Hietsun rantaa ja ainoa mikä hyllyy, on reisiin muodostuneet kiinteät lihakset, jotka keräävät katseet. Mutta nyt alkaa olemaan jo kevä käsillä. Ja läheisin hetki sixpackin kanssa on edelleen uuden vuoden kaljottelu, jolloin vedit Karjalan pahvin päähän. Että mites nyt?

image

Vaihtoehtoja on kaksi kappaletta.

Joko voit aloittaa heti tänään elämänmuutoksen. Ei! Ei maanantaina! Ei ensi viikolla! Tänään. Joko voit tänään laittaa ruokailusi ylös, ottaa selvää, mistä löydät hyvän pt:n, joka voi tehdä sinulle ruoka- ja kuntoiluohjelmat ja lähteä lenkille kauniiseen kevätsäähän. Juuri tänään. Voit miettiä sinulle oikeanlaisen tavan liikkua ja pohtia, miten saisit omasta jokapäiväisestä ruokailustasi terveellisempää. Voisitko jättää kerman pois? Voisitko vaihtaa aamupekonit kalkkunaan? Voisitko saada ruoasta mausteilla yhtä hyvää, kuin mitä siitä saa kastikkeella? Voit yhdistää terveellisen elämän omien normaalien elämäntapojesi ympärille, jos niin haluat. Mutta tämä kaikki vain, jos koet siihen tarvetta ja halua. Jos juuri sinä haluat tehdä muutoksen. Muutoksen, joka kestää koko elämän.

Se, mitä et tee, on pikadieetti, kesädieetti, kesäkuntoon -16 porkkanadieetti, keittodieetti tai paasto. Sillä et saavuta mitään. Et yhtään mitään. Paitsi nälän, turhautumisen ja morkkiksen, kun et sitten pysykään 500 kalorin soppadieetissä ja vedät ähkyt perunasoselaatikkoa (perunasoselaatikossahan ei ole mitään vikaa, tuli vain ekana mieleen syystä X). Pikadieetit eivät ole kestäviä. Tulokset eivät ole kestäviä, jos niitä edes tulee, eikä se henkinen puoli ole kestävä. Jos oikeasti inhoat salitreeniä ja porkkanaa, älä pakota itseäsi sellaiseen! Teet vain itsellesi hallaa. Kroppasi haluaa enemmän ravintoa ja mielesi haluaa tyydyttää nälän tunteen.

Jos kuitenkaan kokonainen elämänmuutos ei kuulosta siltä, mitä haluat, on toinenkin vaihtoehto. Ei nopeampi, eikä helpompi. Mutta on toinen. Sen nimi on ”Minä olen hyvä näin”-elämänmuutos.

image(63)

Laita bikinit päälle. Ei niitä, jotka ovat liian pienet ja uskoit laihtuvasi niihin sopivaksi, vaan ne, jotka ovat sopivat. Laita ne päälle ja mene peilin eteen. Katso peiliin. Hymyile. Ota hyvä ryhti. Hymyile niin kauan, että sinulle tulee hyvä olo. On tehty ihan tutkimuksia, joissa näytetään toteen, että surkeassa olossa hyvä ryhti ja hymy, vaikka se olisi tekohymy, noin viiden minuutin jälkeen tekee olosta oikeasti paremman. Älä tuijota peilistä kohtia, joita haluaisit muuttaa. Katso niitä kohtia, joihin olet tyytyväinen. Hymyile edelleen. Kun pidät tuon hymyn kasvoillasi rannalla, kukaan ei jaksa edes kiinnittää huomiota mihinkään muuhun. Ja mitä sitten, vaikka kiinnittäisikin? Koska sinä olet hyvä noin. Juuri sellaisena kuin olet. Ei sinun tarvitse kenenkään muun vuoksi muuttua. Jos haluat itse muutosta, hyppää ensimmäiseen kesäkunto-vaihtoehtoon.

Ihminen ei ikinä näe itseään tai itseensä läheisesti liittyviä asioita objektiivisesti. Kaikki on aina paremmin tai huonommin, kuin mitä itse kuvittelee. Vaikka itse kuvittelisit olevasi kamalan näköinen bikineissä, luultavasti muut ihmiset ovat toista mieltä. Sinä et näe itseäsi objektiivisilla laseilla. Mielestäni on hieman pelottavaakin, kuinka ankaria ihmiset ovat itselleen ja ulkonäölleen. Minä itse haluan treenata viisi kertaa viikkoon ja punnita ruokani, mitä pistän suuhuni. Se on oikeasti se, mitä haluan. Enkä tee sitä kenenkään muun takia. Minä nautin siitä. Mutta jos en nauttisi, en varmasti niin tekisi. Miksi pitäisikään? Minusta on surullista, että ihmiset määrittelevät niin paljon itsensä vartalonsa kautta. Eivät ne hyllyvät reidet tee kenestäkään yhtään sen huonompaa ihmistä. Minullakin on reisissä ja pakaroissa paljon raskausarpia, enkä niistä nyt erityisemmin pidä, mutta ei se minusta vähempää tee. Se kaikki, millä on merkitystä, on jossain paljon syvempänä.

image(29)

En tietenkään kannusta ketään ylipainoon, joka on terveydelle haitaksi. Mutta en missään nimessä kannusta myöskään elämään, joka on mielenterveydelle haitaksi. Jatkuva itsensä soimaaminen ja huonon omantunnon kokeminen on todella raastavaa, jokainen meistä sen tietää. Älä altista itseäsi sellaiselle. Olet liian arvokas, jotta voisit vihata sitä, mitä olet tai miltä näytät. Olet yksilö ja toista samanlaista ei ole. Arvosta sitä.

Jos oikeasti elämänmuutos niin ravinto- kuin liikuntapuolelle ei ole se, mitä haluat, tee muutos ajatusmaailmaasi. Laita ne samat bikinit rannalle. Tyhjennä mielesi ahdistavista itsesi soimauksista. Nauti siitä, että olet juuri omissa nahoissasi!

sonja

4 vastausta artikkeliin “Miten päästä kesäkuntoon?”

  1. Ei liity aiheeseen, mutta millä meikkaat sun kulmat? 😀 näyttää niin hyvän värisiltä!

    • Hehe, kiitos! Oon meikannut jo vuosia kulmat Lumenen Blueberry Eyebrown Pencilillä, sävy vähän harmahtava numero 3. 🙂

  2. Ehkä siinä on se, että moni muukin haluaisi treenata 5 kertaa viikossa ja punnita ruokansa, mutta ei saa sitä itsestään irti. Voisitko sinä olla itseesi tyytyväinen jos painaisit esim. 20 kiloa enemmän? Jos sellainen ihmepilleri olisi, jolla kuka tahansa saa tarpeeksi itsekuria, niin sen keksijä olisi multimiljardööri 🙂 Tarkoitan siis sitä, että kun sanot treenaavasi ja punnitsevasi siksi kun pidät siitä, niin ei ne kaikki treenaamattomat ja vähän liikaa pullaa ja suklaata syövät välttämättä pidä elintavoistaan, mutta ei vain jostain syystä saa niitä muutettua. Mutta ei myöskään ole tyytyväinen ulkonäköönsä tai energiatasoonsa. Sekin tekee hallaa mielenterveydelle. t. kolmisen kertaa n. 15 kiloa laihduttanut, aina yhtä kovan työn takana

    • Jos on kuvailemasi tilanne, silloin toki suosittelen kohtaa 1. 🙂 Itsekuri ja motivaatio on opeteltavia juttuja, eikä niitä kukaan muu, kuin tietty henkilö itse, voi saada aikaan. Vaikeaa se voi olla, mutta mahdollista. Tietysti jokaisen pitää itse punnita, ottaako mieluummin vartalon, johon on tyytyväinen ja ikävältä tuntuvan elämäntyylin, vaiko toisinpäin. Ideaalitilanteessa on tyytyväinen molempiin, mutta tämä ei kaikilla ole mahdollista.

      Toisaalta vartalon muokkaamisessakin tullaan siihen, että harvoin ollaan kovin tyytyväisiä, vaikka oltaisiin tavoitepainossa ja ulkopuolisen silmin hyvässä kunnossa. Nälkä kun kasvaa syödessä ja mikään ei riitä. Silloin tullaan ehkä tähän tekstini kohtaan 2, jolloin on aika hyväksyä itsensä kaikkine virheineen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta