Fitness Expojen suuri hämmennys

Viikonloppu täynnä suuria tunteita. Isoja pettymyksiä ja onnistumisen riemua. Toivon olevani osa tuota suurta tunnemyrskyä taas mahdollisimman pian. Sitä ennen ois vielä vähän hommia tuolla salin puolella.

Näin kirjotin eilen Instagrammiini. Olihan se hieno viikonloppu taas. Todella uuvutta kylläkin, ei hirveästi siltä tunnu, että olisi rentouttava viikonloppu ollut. 😀 Lisäksi sain ihan pieniä hermoromahduksia meidän hotellista, hotelli Grandista, jossa ei ollut ollenkaan vapaata parkkitilaa, kaikki sängyt olivat yhden hengen sänkyjä, suihkun lattiakaivo ei toiminut ja aamulla pimahdin täysin, kun huoneessa ei ollut hiustenkuivaajaa! Hah, never again.

Hirveästi kaikkea häpeningiä oli messuilla ja ne olivatkin varmasti isoimmat, mitä on koskaan ollut. Siellä käytännössä pystyi elämään kaksi päivää ainoastaan mitä erilaisimmilla maistiaisilla. 😀 Itsekin alkoi siinä touhussa tulla jo vähän höveliksi, ja ostin kaikenmaailman lisäravinteita, koska ”NYT ON HALPAA”, tein sähkösopimuksen uppo-outoon puljuun (??) ja ostin pinkin putkirullan. ”No nyt tulee sitten rullattua, vaikka leffoja katsellessa, lukiessa…” Yeah, right. Varmaan joka ilta oikein.

image(16) Kisat olivat huikeat, kuten aina, mutta en pysty valehtelemaan, ettenkö olisi hyvin hämmentynyt.

Luonnollisesti kaikkien upeiden muiden lajien ohella suurin kiinnostus mulla oli omaan lajiini, bikini fitnekseen. Olen ollut erittäin tyytyväinen siihen kehitykseen, mihin bikini on Suomessa mennyt – kireämpään, lihaksikkaampaan, kansainvälisempään suuntaan. Mutta mitä tapahtui viikonloppuna? Ihan oikeasti. Haluan nyt painottaa, että en kritisoi tuomareiden ammattitaitoa, eikä minulla ole tarkoitus loukata ketään henkilökohtaisesti. Ainoastaan tarkoitukseni on sanoa, että en toisinaan tiedä, mitkä ovat oman lajini kriteerit. En tällä hetkellä ole vakuuttunut, minkälaiseen kuntoon minun pitäisi itseni saada ja minkälaista kroppaa pitäisi takoa salilla. Ja tämä on hyvin hämmentävää.

Mielestäni viikonloppuna bikinin monia sarjoja voitettiin aivan liian löysällä tai lihaksettomalla kunnolla ja oikeasti potentiaaliset kisaajat jäivät monessa kohtaa varjon. Tässä kun pitäisi mielestäni huomioida taas se, että kansainvälisesti taso on hyvin erilainen.

800_5465Ensimmäisenä haluaisin sanoa sanasen junior bikinistä. Junnuissahan tietysti korostuu se, että tytöt ovat todella pieniä, lihakset vähäisiä ja lähinnä haetaan vain vartalon hyvää mallia sekä raikkautta. Ymmärrän sen ja niinhän se menee. Kuitenkaan se, että lihaksista rokotetaan enemmän kuin löysyydestä ja keskivertoisesta kropan mallista, ei käy minun järkeeni. Tämän kuvan 141 sijoittui kolmanneksi ja 142 neljänneksi.

800_5466Minun lajintuntemuksellani tämä ei vain nyt mennyt oikein. Ymmärrän, että liika lihaksikkuus on sakotettava tekijä, mutta onko joku oikeasti sitä mieltä, että 141 pärjäisi maailmalla paremmin kuin 142? Jos ei, miksi sitten Suomen tasolla pisteytys järjestetään näin päin? Eikö meidän kuitenkin ole tarkoitus lähettää näistäkin junnuista parhaita maailmalle? Millä järjellä näin kävi?

Noh, mennäänpä eteenpäin, naisten lyhyimpään sarjaan.

800_6202Syvästi ihmettelen myös tämän sarjan kärkipään sijoituksia. Tanja Sundell (oikealta toinen) sijoittui toiseksi ja Eevi Teittinen (oikea reuna) ensimmäiseksi. Kauniita ja upeita mimmejä molemmat, mutta silti omaa mieltäni kaihertaa, miksi voitto napattiin selvästi löysemmällä ja lihaksettomalla kunnolla jälleen? Bikinissä, niin tyhmältä kuin se kuulostaakin, pakarat ovat erittäin tärkeässä osassa ja outoa kyllä, parhaat kankut jäivät toiseksi. Tanjalla oli mielestäni koko sarjan upein fysiikka ja olin hänen voitostaan aivan vuoren varma. Mutta väärässä olin.

Kolmas isoin epäkohta mielestäni näkyi sarjassa -163cm, ja jälleen kärkipäässä.

800_6068Eve Heikkinen (vasen) voitti ja Linda Paldanius (keskellä) jäi toiseksi. Jälleen kerran olin hyvin hämmentynyt. Evellä on todella kauniin mallinen vartalo ja kunto oli hyvä, mutta silti mielestäni Lindan kroppa on vain niin huikea, että sillä olisi pitänyt viedä koko kisa. Hän esiintyy todella hyvin ja asennot olivat rivistön parhaat. Lihakset ovat kauniin malliset ja nimenomaan, sitä lihaa löytyy. Mikä meni vikaan?

800_6061Näillä poliittisilla sanavalinnoillani en ehkä tuo tarpeeksi selkeästi esiin sitä, että olen oikeasti todella äimänä. Musta tuntui sunnuntaina Lahdesta lähtiessäni, että en tiedä, mitä on bikini fitness. Miten voin opettaa tytöille asentoja ja antaa vinkkejä, jos en osaa itse katsoa line upista, kuka on paras? MIten voin kehittää itseäni, kun en tiedä, minkälainen pitää olla?

Luulin, että Suomenkin linjaus on nykyään kireämpi ja lihaisampi. Sellainen, kun oikeasti huipulla ollaan. Ikävä kyllä olen tainnut olla väärässä. Tuomarointieroja eri sarjojen välillä sekä ammattilaisten ja amatöörien välillä on kuin yöllä ja päivällä. Kun tuomaririvistö vaihtuu, vaihtuvat toki mielipiteet ja silmät. Kauneus on katsojan silmässä. Mutta ihan oikeasti, ei tämä näin saisi mennä. Että yhtenä vuotena näin ja toisena noin. Kyllä tuomaroinnissa ne lajien kehykset pitäisi olla niin selkeät, että jokainen tietää, minkälaisella kunnolla pärjää. Ei kehonrakennuksessa tai edes body fitneksessä tarvi tällaisia miettiä. Ainakaan näin paljoa. Miksi bikini on niin jumalattoman epäselvä laji?

image(17)Vielä vertailun vuoksi haluan näyttää tämän kuvan. Tässäpä vasemmalla pro-puolelta Justine Munro, joka sijoittui ammattilaiskisassaan viikonloppuna toiseksi. Oikealla Emmi Juhala, joka amatööripuolella sijoittui neljänneksi. Emmin esiintyminen oli hyvää ja paketti muutenkin mainio. Ainoa, mitä hänen sijoituksensa syyksi paikan päällä keksin, oli se, että hänellä ehkä oli hieman liikaa lihaa ja ”vankan näköinen” kroppa. Nyt kun vertaan häntä erittäin hyvin pärjäävään pro-kisaajaan, olen jälleen hämmentynyt. Justinella on koko kehossa enemmän lihasta, kuin Emmillä ja silti hän on ammattilainen ja Emmi amatööripuolella neljäs. Mikä tässä oikeasti mättää nyt?

Haluan vielä uudelleen korostaa, että en hauku ketään, vaan arvostelen kisakuntoa. Kaikki lavan naisethan ovat hyvässä kunnossa normitallaajaan nähden, mutta nyt puhutaan kilpaurheilusta. En halua, enkä voi, uskoa, että pisteitä Suomessa jaettaisiin julkisuuden perusteella, tai että vedettäisiin kotiin päin esimerkiksi omien valmennettavien kohdalla. Jos näin uskoisin, en voisi enää itse ikinä kilpailla. Uskon rehtiin peliin. Mutta uskon myös siihen, että tässä on jotain nyt vialla. Niin monet ovat todenneet, että kun oikeasti Suomen maalta laitetaan kisaajia EM-, MM- tai Arnold-kisoihin, ei siellä voita bikinissä hiukkaakaan löysällä kunnolla tai lihaksettomuudella. Päinvastoin. Osa viikonlopun sijoituksista oli vain niin käsittämättömiä, että kyseenalaistan koko lajin tietämykseni. Enhän minä ammattilainen tai tuomari ole, mutta voin sinisin silmin väittää, että ymmärrän tästä touhusta kyllä jonkin verran.

Viikonlopun bikinikarkeiloista mieleen kuitenkin positiivisesti jäivät erityisesti Ilona Siekkinen, Sofia Ruusilan sekä tietysti uusi ammattilaisemme Jaana Malytcheva! Onnea heille mahtavista suorituksista!

sonja

46 vastausta artikkeliin “Fitness Expojen suuri hämmennys”

 1. noista kropista voisi kilpailutilanteessa ottaa 3D skannauksen joita voisi sitten vertailla analyyttisemmin. internet yleisölle äänestysmahdollisuus kännykkäsovelluksen avulla.

  • Niin voisi joo. Eikä sitä tarvisi edes Lahteen asti lähteä, kun voisi käydä koko kisan Skype-yhteyden kautta kotoa käsin.

 2. Toivoinkin, että joku uskaltaisikin sanoa tämän kaiken ääneen! Samaa mieltä!
  Pointsit siitä, että osasit kirjoittaa ns. kohteliaasti ja kyseenalaistaa arvostelukriteerejä dissaamatta kuitenkaan yksittäisiä kilpailijoita. Jaan hämmennyksesi.

 3. Tuli katsottua Biksu-sarjojen alkukilpailut, jonka jälkeen lähdettiin jo hotellille lepäilemään. Tuota lyhintä sarjaa katsellessa tuli todettua miehekkeelle, että jos Tanja Sundell ei voita niin en ymmärrä tästä lajista mitään. Eli toisin sanoen, en kyllä tajua tätä bikini fitnesstä ollenkaan 😀

  Ymmärrän hämmennyksesi! Kait siellä pitää vaan olla jokaisella osa-alueella (rakenne, esiintyminen, kauneus yms.) niin ylivoimainen, ettei ole mitään jossiteltavaa? Mene ja tiedä 😀 Senkin takia koen Body FItneksen helpommaksi lajiksi, koska kyllä siellä aika helposti pystyy totemaan mitä asioita pitää parantaa, ja aika selkeästi sieltä voi nähdä kuka on paras ja minkä takia 😀 Mut nää on näitä! Tuomarien tehtävä ei takuulla ole helppoa, kaikki kunnia heille.

  • Melkeinpä samoja sanoja käytin myös Tanjan kohdalla. Helppoa ei missään nimessä olekaan, mutta kyllä heillä vastuu pitäisi olla linjan yhtenäisyydestä. 🙂

 4. Näin!! Kiteytit fiilikseni, tosin itse uskon että nimenomaan sijat jaettiin julkisuusarvon perusteella.

  • Kiva kuulla, että en ole ainoa näillä fiiliksillä 🙂

 5. Amen!! Niin samaa mieltä sun kanssa… Mun mielestä on jopa hieman surullista miten jotkut noista tuloksista meni..:/ Esim juurikin tossa -160 cm sarjassa kun pelkästään katsoo kuvia (ei edes tarvitse tietää lajista sen kummempaa) niin huomaa, että voittajan kunto on niin paljon löysempi ja vähän jopa ruipelompi kun muilla… On todella outoa, kun katso esimerkiksi Nordic Bikini Pro:ta ja niitä kaikkia mimmejä niin onhan siellä selkeesti timmiä mimmiä ja lihaksia pitää olla!! Tällä hetkellä ainakin jos noita kisoja katsoo niin kansainvälinen vs. suomalainen bikini fitness kulkee vähän eri reittejä…voipi joillekin tulla kylmää kyytiä tulevissa MM-kilpailuissa 😀 Mutta niin kuin sanoit oli kisoissa monia onnistujiakin erityisesti Sofia Ruusila!! Heh anteeksi tämä sepostus, mutta oli pakko jakaa myös ajatuksia!! 🙂

  • Niin kulkee, valitettavasti. Onneksi meillä tosiaan on muutamia nimiä, jotka ovat niin ylivoimaisia, että vievät potin ja mahdollisuudet pärjätä myös ulkomailla!

 6. Oon tismalleen samaa mieltä! Joku mättää kyllä ja pahasti. Itse liputan ehdottomasti lihaisamman kunnon puolesta ja toivon, että tulevaisuudessa linjaus olisi joka pituusluokassa kansainvälisten kriteerien mukainen. Onneksi oli amatööri voittajissa muutamia helmiä kuten Sofia, Jenni ja Ilona!

 7. Sohaiset tällä kirjoituksella kyllä ampiaispesää, mutta olen kanssasi ihan samaa mieltä 🙂
  En vaan voi välttyä tuloksissa siltä, että nimellä on jotakin tekemistä sijoituksen kanssa. En ole mikään lajin expertti, mut mietin sitä kun lajissa arvostellaan kokonaisuutta, niin onko esiintymisellä kuitenkaan niiiiiin iso merkitys sijoituksen kanssa kun vartaloissa on aivan selvä ero esim. lyhyimmässä sarjassa.. Noh mut jos jotakin hyvää, niin ilman muovitissejäkin voi pärjätä (<163 cm sarja siis) =DD

  • Voi olla, että sohaisen, mutta mielipideasioitahan nämä toki ovat. 🙂 Onhan toki esiintymisellä merkitystä, mutta ei kyllä mielestäni niin paljon kuin nyt näyttää vaikuttavan. On sitä ennenkin hyväkuntoiset vieneet pokaalin, vaikka esiintyminen on ollut hieman heikkoa. Kummaa, jos yhtäkkiä asia onkin toisin päin.

 8. Tuntuu, että liian överit silikonit (sori vaan!) on out ja niistä on ihan pakko sakottaa.

  • Varmasti aivan överit laskevat pisteitä, pitäähän kropan olla sopusuhtainen. Esimerkiksi Tanjan rintavarustus kuitenkin sopii vartaloon muuten.

 9. Sä kirjoitit sen mitä kaikki ajattelevat! Näköjään liitolle on tärkeämpää saada näkyvyyttä Seiskassa kuin menestystä kansainvälisistä kilpailuista… 😀

 10. Tämä! Juuri tätä ollaan monenkin tutun kanssa mietitty, ja puit täysin mun ajatukset sanoiksi. Mahtavaa että uskalsit, oon monia blogeja odottaen seurannut että joku uskaltaisi sanoa mitä kaikki nuut ajattelee 😀

  • Kiitos! Onhan tämä vähän hankala aihe kirjoittaa. 🙂

 11. Minua myös ihmetyttää erityisesti tuo Tanja Sundellin sijoitus. Nicolessa Tanja oli sarjansa neljäs, Eevi taas ei päässyt finaaliin. Joku tässä mättää, tuskin esiintyminen tms niin paljon on vaikuttanut.. Nicolessa toki oli kansainväliset tuomarit.

  • Ihan totta. Kilpailusta riippuen hyvin erilaisia tuloksia samoilla tytöillä, tässä juuri vähän näkee ulkomaan tasoa verrattuna kansalliseen. Kansainvälisten ja Suomen tuomareiden pitäisi kuitenkin olla samalla aallonpituudella.

 12. Samaa mieltä! Itsekin ihmettelin varsinkin bikinin lyhintä sarjaa. Mitä täällä tapahtuu?

 13. Hyvin argumentoitu kirjoitus!

  Itse olin myöskin kisakatsomossa ja ainakin junnusarjasta sanoisin, että 141 oli niin kaunis ja säteili, että huomio kiinnittyi häneen kokoajan vaikka tiukkuutta vertaillessa ei olisi pärjännyt. Eikös kauneus ja esiintyminen on yksi iso osa-alue ja sen vuoksi järjestykseen laittaminen ei mene varmasti kaikilla tuomareille samalla tavalla? Saman huomasi esimerkiksi Emmin kohdalla. Hiukset olivat todella littanat ja niitä taidettiin olla jopa ensimmäisen vertailun jälkeen tupeerattu kun oli takaa hieman noussut. Joskus lookki ei vaan ole sellainen että erottaa kilpailijan edukseen. Nämä ovat tietysti mielipidekysymyksiä mutta esimerkiksi tässä viimeisen kohdalla hiukset ja meikki näytti pliisulta.

  T. penkkiurheilija amatööri-arvostelija 😀 Eli ihan vain oman mielipiteen esiintuova mamma.

  • Niin ja tosiaan taisi sekä Eevin, että Lindan sarjassa voitto mennä yhden pisteen erolla. Tasaista siis oli!

  • Hyviä ajatuksia! Täytyy muuten mainita, että lueskelen sun blogia ja näin sut katsomossa, mutta en uskaltanut tulla sanomaan mitään, hih! Voi minua. 😀

 14. Rohkeasti kirjoitettu tänne fitfashionin puolelle – hattu pois päästä ja kumarrus niin, että pompula viistää maata!!!!!

  Ihan kirjoitit ajatukseni auki – just tämän takia olet seurattaviani.

  • Voi, kiitos kovasti! Toivon, että jatkossakin olen kumarruksen arvoinen. 🙂

 15. Sinä sanoit sen, mitä muut ei ole täällä uskaltaneet! Propsit siitä 😀 olen (niinkuin lähes kaikki muutkin) sun kanssa samaa mieltä. Esimerkiksi lyhyimmän sarjan voittaja oli suuri pettymys. Surullista, että täällä statuksella pääsee pidemmälle, kuin sillä mahtavalla kunnolla ja lavaesiintymisellä.

  • Surullista se juurikin on. Surullista, että kilpailijat eivät pysy ollenkaan perässä, miten menestyy.

 16. En ymmärrä alkuunkaan ton Teittisen voittoa. Tosi huono kunto verrattuna muihin. Typerää pelleilyä ja harmittaa muiden parempien puolesta.

 17. Nyt kyllä puit sanoiksi juuri sen, mitä itse ajattelin. Tuot jutun esille mainiosti, peukku hyvästä kirjoituksesta. Mielenkiintoista nähdä, millaista keskustelua tästä syntyy (jos syntyy)!

 18. Pakko kommentoida tänne, että aiemmin postailit jyväskylän karsinnoista tuomareiden olevan rautaisia ammattilaisia. Itse siellä paikanpäällä olleena ihmettelin kanssa tuomarilinjaa (ja oliko sitä ollenkaan). Alettiin jo vitsailemaan jossain kohti eräästä ”tallista” että finaaliin tuntui pääsevän kun vaan sattui kuulumaan siihen. Itse päätin etten aio bikiniin osallistua IKINÄ jos homma jatkuu samanlaisena pelleilynä. Jos valmentajatkaan ei tiedä kuinka kireessä kunnossa saa olla niin se ois sama kuin lähtis juoksee 100m juoksua mutta maali saattaakin olla jo 60m kohdalla.

  • Moi, Hanna 🙂 Kommentoin näin ja kuten tähänkin postaukseen kirjoitin, en halua arvostella tuomareiden ammattitaitoa. Eipä se tosiasiassa ole itse tuomareidenkaan vika, jos ohjeistus ja linjavedot eivät ole tarpeeksi selkeitä.

  • No joo 😀 en tiä niistä ohjeistuksista mitään koska en oo itte ollu tuomaroimassa eikä kyä riittäis ammattitaitokaan. Musta se on vaan tosi väärin että likat tekee ison työn ja sit ei edes olla ihan perillä että mitä sitä tarvis olla jotta voittais :/ mää liputan lihaksikkaamman kisakunnon puolesta, missikisat olis sit niille sporttisille mut pehmeemmässä kunnossa oleville? 🙂 kyä musta silti on ihan ok kyseenalaistaa tuomareiden päätöksiä jotta sais selkeemmät kriteerit lajiin.

 19. Tämän kaltainen sähläys (etenkin lyhimmän sarjan kärkisijoitukset) tukee sitä väitettä, ettei kyseessä ole urheilulaji. Kuten edeltävä kommentoija sanoi: ”se ois sama kuin lähtis juoksee 100m juoksua mutta maali saattaakin olla jo 60m kohdalla.”

  Kiinnostaisi tietää mitkä ovat lyhimmän sarjan hopeamitalistin tunnelmat tällä hetkellä. Epäreiluin kisa ikinä.

  • Tuosta urheilulajia ja sen olemattomuutta lienee turha enää pohtia, nyt kun fitness on virallisesti urheilulaji. Arvostelulaji toki myös ja se aiheuttaa vaikeutta.

 20. AAAH mua ihmetytti just noiden samojen henkilöiden sijoitukset – siis Linda Paldanius ykköseks todellakin! Noiden lisäksi ehkä Laukkasen Niinan meno Suhannon Saaran ohi yllätti. Toisaalta taas hämmensi esim Jyväskylän karsintojen jälkeen se ettei Laukkanen ollut finaalissa – mielestäni hänet olisi hyvin voinut laittaa finaaliin esim. karsinnassa kakkoseksi tulleen tilalle. Hmm, jotenkin tuntuu että kai näissä pisteytyksissä täytyy tapahtua jotain virheitä tai sitten harrastetaan julkisuuskosiskelua, sen verran huutavia vääryyksiä sekaan mahtuu ;/ Ehkä ajatellaan että kunhan blogimirkut menestyy, saadaan enemmän keräiltyä lukijoiden seasta kilpailijalisenssinsä maksavia faneja 😀

  • Niinan eriävät sijoitukset karsinnoissa ja SM-kisoissa oli kyllä itselle myös ihmetyksen aihe. Tuota julkisuusasiaa en halua itse edelleenkään uskoa. 😀

 21. Siis nyt haettiin naamoja joista Seiska ja Iltis saa juttuja. Iso O:han kirjoitti jo keväällä Bodyssa että on upeaa kun Tervo ja Ruusila tulevat IFBB:n kisoihin, koska he tuovat liitolle julkisuutta. Että näin meillä…

 22. Mahtavaa että joku uskaltaa puhua tästä ääneen! Olivat nuo sijoitukset sen verran kummallisia… Selailin somea sunnuntaina ja ajattelin, ettei Teittisellä todellakaan ole mahdollisuuksia päästä kärkisijoille, mutta kappas vaan miten kävi. Bikinikisaajia pidetään usein hieman ”bimboina” ja julkisuuden tavoittelijoina (tosin vain oma kokemus) ja pakko myöntää, että tällaisten tulosten perusteella kyseenalaistan itsekkin koko lajin ja suomalaistuomarit. Jos tarkoitus on myydä iltapäivälehdissä, niin laittakaa otsikoksi mielummin iltatyttö tai sporttimimmi tai mitä tahansa muuta. Jos taas halutaan kansainvälistyä, niin olisiko aika katsoa muutakin kuin julkisuusarvoa ja mielistellä mediaa. Toki markkinat näitäkin kisoja pyörittävät, joten ei tarvitse ihmetellä mistä tulokset johtuvat…

 23. Surullistahan tässä on se, että lajin arvostus kärsii, mikäli sijoituksia annetaan medianäkyvyyden toivossa. Samaten silloin, jos naama menee kropan edelle arvostelussa. Haluaisin uskoa, että kyseessä on urheilulaji, mutta tällä hetkellä se on hieman vaikeaa.

 24. Hei,

  En harrasta fitness-kisoja, mutta tulee seurattua kyllä kisaajia sekä bikini- että body -sarjoista. Olen samaa mieltä kanssasi ja olisin veikannut voittajiksi juuri esimerkiksi noita toiseksi tulleita tyttöjä, mitä sinäkin olit luullut voittavan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta