Pitääkö kesällä elää terveellisesti?

Minäpäs en ole tällä hetkellä täällä! Lällää! Minä olen tällä hetkellä Hämeenkyrössä mökillä. Tämä siis ainoastaan siinä tapauksessa, että olen menettänyt ajastusneitsyyteni ja onnistunut ajastamaan oikein ensimmäisen kerran ikinä postaukseni! 😀 Oon ihan onneton tietokoneen kanssa, joten jos tämä ilmestyy keskiyöllä tai vuoden päästä, niin fine.

IMG_0439Kesällä on kyllä paljon helpompi luistaa treeneistä, kuin talvella. Kesällä (Suomen kohdalla lue=max. viitenä päivänä kesäkuu-elokuu-akselilla) on niin kiva olla ulkona, että miten sitä jaksaisi raahautua pimeään ja kuumaan sisäsaliin? Kesällä tekee mieli herkutella. Syödä jäätelöä rannalla ja viettää ah-niin-romanttisia-kesäiltoja laiturilla syöden mansikoita kermavaahdolla. Ja saahan sitä elää, eikö? Minä ainakin elän. Mutta oma elämäntapani on iskostunut niin syvälle takaraivoon, että ei se unohdu pilvettömän taivaan takia, enkä elokuun lopussa ole, että ”jaahas, palaisinko fitnesselämään taas”. Kyllä se on ihan jokapäiväisessä tekemisessä mukana. Mutta kuka sanoo, että sen pitäisi olla tylsää tai kaavoihin kangistunutta?

IMG_0318Niin, ei kukaan sano.

Ihmiset löytävät aina tekosyitä. Jos ei halua noudattaa terveellisiä elämäntapoja, ei niitä tule noudattamaan. Syyksi voi sanoa ”nyt on kesä, hei!” tai ”kesällä sitten rupean lenkkeilemään”. Jos aiot aloittaa heti ensi maanantaina, et todennäköisesti tule koskaan aloittamaan. Kyllä kesällä saa nauttia. Kyllä kesällä saa elää ja ottaa rennosti. Yleisin vale laihduttajan suusta kuitenkin on se, että nokun nyt on loma niin nyt otan iisisti ja loman jälkeen sitten taas ruotuun. Lomia tulee koko ajan! Kesäloman jälkeen on syysloma, sen jälkeen on talviloma. Jos joka loma lopettaa ”fitness”elämäntapansa ja joka loman päätteeksi sen taas aloittaa, mikä järki siinä on?

Painon jojottelu ei ole hyväksi suurissa määrin. Muun muassa kisadieetti heitti omalla kohdallani painoani kovasti joka suuntaan. Mutta sepä onkin asia aivan erikseen, koska eihän se nyt terveellisyyttä ole nähnyt muutenkaan. Mutta normikuntoilijalla tai painonpudottajalla äkkinäiset repsahdukset ja takaisin salaatin ääreen kapuamiset eivät ole eduksi. Siksi elämäntavasta ja oman elämän terveellisyydestä pitäisi tehdä mieluummin rutiini, mitä pystyy noudattamaan, kuin pikadieetti, jonka jälkeen palkitaan itsensä Rhodoksen lomalla, jolla vedetään päivässä yksitoista kappaletta hampurilaisia biitsillä ja kitataan olutta aamuyöhön suomalaisen tanhun tahtiin. Kaikki työ hukkaan että huis vaan!

image(43)Ja voi kuulkaa, miten yritinkään lisätä tähän videota siitä, kun kerrankin koitin itelleni vähän isommilla painoilla ryskäillä, mutta enhän minä nakkisormi osannut! Joten tyytykää kuvaan. Meitsin instagrammista löytyy, jos joku haluaa. Mutta täällä minäkin taas treeni-intoa puhkuen vedän puntit lähes päivittäin, satoi tai paistoi. Kauniina päivänä suosittelen käymään salilla heti kukonlaulun aikaan aamulla tai vaihtoehtoisesti myöhään illalla, niin kerkeää sitten päivän olemaan ulkona, eikä tarvitse heittää tekosyitä kehiin. 😉

Tarviiko siis kesällä elää terveellisesti? Vastaus on, ei tarvi. Ei kenenkään tarvi elää niin, kuin ei tunnu itsestä hyvältä. Mutta jos tasapainoilee painonsa kanssa koko muun vuoden ja joka kevät potee kesäkunto-kriisiä, se kannattaa. Eikä se terveellisyys kesällä oikeasti ole mikään myytti tai nuotion äärellä kerrottu legenda. Sen kun vain päättää, että vaihtaa kesän Korpelan (hehehehe) lenkkimakkaran ja oluen vaikka mansikoihin. Jokaista suupalaa ei tarvitse punnita ja miettiä, jos yleisesti ottaen elää terveellisesti ja kehoa kuunnellen.

image(41)image(42)Yleensäkin ottaen, oli kesä tai ei, ei kaikkea tarvitse punnita. Kyllä sä voit käydä juhlimassa joskus. Kyllä sä voit syödä herkkuja. Ei sun tarvi kieltää itseltäs asioita, joita oikeasti haluat. Jos nyt oletetaan, ettei puhuta missään nimessä fitnesskisaamisesta, kuntoilija tai laihduttaja usein tekee sen virheen, että kituuttelee askeettisessa elämässä, koska on mukapakko. Mutta kuten todettu, ei sellainen paastoaminen ole kestävää, ja jossain kohtaa kuitenkin haluat syödä sen suklaajäätelön, mitä olet puoli vuotta itseltäsi kieltänyt. Kohtuus kaikessa ja kultainen (kirjoitin ensin keltainen) keskitie. Se meiltä usein unohtuu kaiken tämän terveellisyysintoilun pyörteissä.

Pahinta, mitä mielestäni voi tehdä, on se, että poikkeaa ruokavaliostaan herkuilla ja koko herkuttelun potee siitä huonoa omatuntoa. Ihan plus miinus nolla-hommaa! Jos välillä syö roskaruokaa, syö se hyvällä omatunnolla. Ja jos ei pysty niin tekemään, älä syö roskaruokaa. Morkkiksen poteminen syömisestä on yhtä turhaa kuin koko kesän kulkeminen silmät kiinni.

Nauttikaahan säästä ja hyvää viikonloppua!

sonja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta