Bikini fitness on helppo laji

Kävin eilen opettamassa Bodycampin tytöille kisaposeerauksia sekä -kävelyä. Oli tosi mukavaa!

image(20)Tyttöjä haastateltaessa monilla haaveena tulevaisuudessa oli body fitness-lavat. Bikini fitnekselle taas tuli lähes armoton tuomio, ei ikinä.

Mieltymykset kropan muokkaamiseen ja lajiin ovat kaikilla yksilökohtaiset, mutta saman ilmiöön olen törmännyt useasti ennemminkin. Välillä minulle tullaan juttelemaan fitnes-lajeista, joista aina mielelläni toki puhun, ja kysyessä kisahaaveista, usein saan vastauksen: ”jos joskus joku, niin ehdottomasti body fitness, ei bikini”. Mistäkö tämä johtuu? Pidetäänkö bikinivartaloa sellaisena, jota ei haluta tavoitella?

Usein perustelu on A) en ole tarpeeksi siro bikini fitnekseen, tai B) haluan olla lihaksikas. A-kohdan perustelu on hyvä, ja on todella hyvä, että osaa olla kriittinen itseään kohtaan. Bikinissä kun suurella lihasmassalla tosiaan ei pysty peittämään kropan rakenteellisia vikoja, esim. leveätä vyötäröä. B-kohtaa en kuitenkaan aivan allekirjoita.

image(21)Tässä on Linda Paldaniuksen selkä (kuvan lainaamiseen kysytty lupa). Hän voitti bikini fitneksen Suomen mestaruuden viime vuoden syksyllä. Kaikki on aina toki suhteellista, eikä bikini-kilpailijoista voi edes puhua samassa lauseessa vaikkapa naisten fysiikan kanssa, mutta kattokaas nyt silti! On siellä sitä lihaa. Ja uskallan väittää, että moni tytöistä, jotka sanoo, etteivät halua kisata bikinissä, koska haluavat olla lihaksikkaampia, haluavat näyttää juuri tältä.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että bikinissä nähdään nykyään liikaa todella laihoja ja lihaksettomia tyttöjä. Enkä sano, että itsekään mikään mörssäri olisin! Siksi kiskonkin rautoja ylös viisi kertaa viikossa. Suomessa kaikissa pituussarjoissa bikinissä ei ole kova taso läheskään joka vuonna. Siksi se, että tuijottaa Suomen mestareita, ei aina johda oikeisiin johtopäätelmiin. Mieluummin katsoisin mallia esimerkiksi ammattilaiskisoista.

IMG_8468Bikini fitness on helppo laji. Ei se vaadi työtä. Kuka vaan voi pärjätä. Sijoitukset heitetään tuomaripöydässä nopalla. Nimellä pärjää. Ei siellä tarvita lihasta.

Anna Virmajoelta kysyä joku joskus Pakkotoisto-sivustolla, että kilpaileeko hän siksi bikinissä, koska se on helppoa, eikä esim. bodyssa. Aika hauska kommentti sinänsä minusta.

Se on totta, että bikini fitneksessä voi pärjätä keskitasoisesti helpommin, kuin bodyssa. Lihasmassaa ei tarvita niin paljoa, ja hyvällä rakenteella pääsee jo jokseenkin pitkälle. Keskitaso body fitneksessä taas on vaikeampi saavuttaa. Kuitenkaan tämä fakta ei missään nimessä tarkoita sitä, että bikini fitneksessä voiton saisi helposti. Kun puhutaan kärkisijoista, bikini fitness on todella kovaa sitoutumista ja raudanlujaa tahtoa, siinä missä body fitneskin on. Kärkisijat ovat lajissa kuin lajissa vaikea saavuttaa, eikä kuka vaan pullukka kotisohvalta ihan todella pysty sinne yltämään. Uskon, että se, miksi bikiniin moni ei halua lähteä, liittyy juuri näihin asioihin. Kuvitellaan, että se on liian helppoa ja että itse omaa liikaa lihasta.

Suora lainaus IFBB:n sivuilta bikini fitneksen säännöistä: ”Kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla suuret lihakset eikä lihaserottuvuutta. Kehon pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen. Ylä- ja alakehon pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden ja arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset.”

Tämä teksti sopii bikiniin, jos vertaa sitä muihin lajeihin (bodyyn, naisten fysiikkaan, naisten kehonrakennukseen). Kuitenkin, jos normaali-ihminen ilman lajitaustatietoja lukee tämän, se johtaa mielestäni harhaan. Hyvillä bikini-kilpailijoilla on lihaksia. Piste. Ei kovin suuria, eikä säikeitä tai verisuonia juuri näkyvissä, mutta lihaa kyllä löytyy niin ala-, kuin yläkropastakin. Terveellisen näköisestä kropastakin kisakunnossa voidaan olla montaa mieltä, mutta siihen en nyt tartu.

pieni2Itse olin todella pieni kisoissani. Se riitti junnukisoissa silloin, mutta ei olisi varmasti riittänyt naisten sarjassa. Kumman vähän sitä lihaa usein jäljelle jää, kun kuoritaan rasvapeite pois. Lajin huipulla olevat ovat treenanneet usein todella kauan. Hioneet fysiikkaa, jauhaneet aerobista ja syöneet tarkasti. Kauan. Esimerkiksi Virmajoki, jolle yllä oleva kommentti oli heitetty, on ympärivuotisessa kunnossa. Aerobista, punttitreeniä ja jatkuvaa omien ruokien kantamista. Pitkäjänteistä työtä. Vaikka Anna on pulahtanut johonkin ihanteellinen-kropan-malli-tynnyriin, työtä se on silti vaatinut.

Arvostusta bikini fitness ei useinkaan saa. Meidät usein mielletään bimboiksi, jotka hyppivät vähän Combat-tunnilla salilla. Eikä se sinänsä mitään, en minäkään monia asioita arvosta ja jokainen saa tehdä omat johtopäätelmänsä. Valitettavan usein tämä väheksyntä liittyy kuitenkin tiedon puutteeseen. Lajin sisällä tiedetään, mitä omistautumista laji vaatii, mutta ulospäin nähdään vain pintaraapaisu. Vaikka niinhän se on kaikessa!

image(22)Omistautuminen ei kuitenkaan itselleni tarkoita mitenkään epämiellyttävää elämää. Minä nautin tästä ja toivottavasti niin tekee jokainen, joka tähän lähtee!

PS! Tänään voi vielä osallistua Gazoksen arvontaan!

sonja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta