Miljoona, miljoona, miljoona lisäravinnetta

Jonkin verran on tullut kyselyä, että mitäs lisäravinteita täällä päässä käytetään. Joten, katotaas!

Täytyy kyllä heti alkuun todeta, että lisäravinteet on kyllä jäätävä bisnes. Siis ihan tolkuttomia hintoja osassa tuotteita ja tehokkuus täysi nolla. Mutta mistäpä noista oikeasti tietää aloittelija? Kaikkea tyrkytetään niin hitosti! Joka toisessa urheilulehden mainoksessa kehotetaan ostamaan tuota ja tätä, niin näytät kuvan tytöltä. Ja pyöreät pakarat saa tällä ja tällä. Ja jos ostat vielä tätä, tuloksiin ei mene kuin viikko! Jeppis jepulis..

En ole lisäravinteiden ammattilainen, en todellakaan. Olen kuitenkin kriittisempi kuin ennen, enkä ahda itseäni täyteen lisäravinteita, niinkuin ihan alkuunsa tein. Kun menin ensimmäiselle valmentajalleni vuonna 2013, minulle lyötiin lisäravinnelappu käteen ja sanottiin, että tuosta alkuun. Mitäpä minä, 19-vuotias tyttö, joka on juuri saapunut fitneksen ihmeelliseen maailmaan ja luottaa sokeasti kuin kiveen. Eipä muutakuin kaupoille! Muistan, että menin Tampereen Ruohonjuureen ja pistin 200 euroa palamaan. Myyjä katteli, että mitä ihmettä tuo tyttö oikein tekee, kun juoksutin myyjää sinne tänne, että ”sitten ois vielä tää ja tää, ja tämmösen tarvisin kanssa?”. Myyjä latoi ostokseni kaupan hihnalle ja hämmentyneenä kysyi, että mitäs sä näillä kaikilla? Siinäpä hyvä kysymys.

image(4)Nää on siis kaikki tarpeellisia mun optimaaliselle kehitykselle. Emmä siis tiedä sillain mitä nää ees on, mutta näissä lukee lihaskasvu ja valkku sano että osta!!

Tälläinen kasa purkkia ja purnukkaa löytyy edelleen kaapistani. Osa on vuodelta 2013, joita en ole ikinä käyttänyt. En toki halua väheksyä luonnontuotteiden, superfoodien ja lisäravinteiden tehoa. Monella tuotteella on ihan tutkittuja vaikutuksia, ja jos haluaa todella optimoida tuloksensa, mikäs siinä. Itse en koe, että tätä kaikkea todella tarvitsisin. Jos lihaskasvuni ja palutumiseni on hieman hitaampaa sen takia, että en juo aamuisin savea, enkä tarkalla kellonlyömällä vedä siitepölyshotteja, pystyn elämään sen kanssa.

Mutta mitä ravinteita sitten käytän? Mistä koen todella saavani apua? Paljonko ne maksaa?

Lisäkuitu. Kuitua suositellaan syötäväksi 25-35g päivässä. En syö täysjyvätuotteita enkä juuri leipää, joten syön yleensä aamuisin lisäkuitua rahkan tai puuron seassa. Tämä saa vatsani toimimaan paremmin. Tällä hetkellä pistän rahkan sekaan Cococvin Supermixiä, missä on kuitua, proteiinia ja omegoita. Maistuukin ihan hyvältä. Kun tuo loppuu, luultavasti ostan kuitua ihan pillerimuodossa. Monet ostavat kuitenkin esimerkiksi ihan esim. pellavarouhetta, eikä se maksa paljoakaan vaikkapa luontaistuotekaupoissa.

image(7)Treenijuoma. Treenijuomaan pistän BCAA:ta, maltoa, beta-alaniinia ja suolaa.

BCAA on yhteisnimike välttämättömiin aminohappoihin kuuluville kolmelle haaraketjuiselle aminohapolle L-Leusiini, L-Valiini ja L-Isoleusiin (lähde: fitnestukku.fi). Malto on hiilaria.

BCAA ja malto ovat oikeasti ne, joita suosittelen. Beta-alaniinia laitan vain sen takia, että sitä nyt tosiaan ostin miljoona pussia pari vuotta sitten, joten syödään nyt pois. Kuitenkin nuo kaksi tukevat treenissä jaksamista ja kroppa saa koko treenin ajan tarvitsemaansa ravinnetta, eikä muodostu jokabodarin pahinta pelkoa, eli KATABOLIAA!! Malto ei maksa juuri mitään. Melkeinpä samaa tuotetta se on joka merkillä, jos ihan pelkkää perusmaltoa tosiaan on. Itse tällä hetkellä käytän Fastin tuotetta. BCAA:ssa on sitten taas eroja hinnoissa. Tällä hetkellä itsellä Sportlifen tuote, koska sitä saa Gazozilta, eikä ole ihan älyhintanen (ja se on hyvää). Maustamaton BCAA on halvinta, mutta ihan kamalan makuista. 😀

image(6)Palkkari. Treenin jälkeen juon yleensä normaalia heraproteiinia ja kreatiinia. Kumpikaan ei ole kovin kallista ja koen, että hyödyn palkkarin juomisessa siinä, että palautuminen alkaa lähes välittömästi, eikä tarvi ihan juosta kotiin syömään kun on palautusjuoma alla. Monien muiden tavoin en kuitenkaan lisäile enää maltoa palkkariin. Olen aina tehnyt niin, että juon sitä suuren määrän treenissä, enkä enää treenin jälkeen. Uskon vaikutuksen olevan parempi, kun hiilaria imeytyy kroppaan koko treenin ajan ja vielä sen jälkeenkin. Kukin tyylillään. Jos haluaa proteiiniin panostaa, suosittelen hera isolaattia, siinä on todella vähän rasvaa. Itse ostan proteiinia usein isoissa, esim. 5kg, tynnyreissä. Massilta olen esimerkiksi joskus tilannut. Yleensä isommat pöntöt tulee halvemmaksi kuin pienet. Tähän väliin täytyy sitten todeta, että Fitfarmin proteiini on todella hyvän makuista, mutta ihan riistohintaista! Kreatiinin olen kokenut myös auttamaan palautumiseen, joten siitä en luovu. Se on myöskin suhteellisen halpaa ja riittoisaa, itsellä merkki Sportsnutrition Series.

image(5)Vitamiinit. Vitamiineista syön C-vitamiinia, sinkkiä (parantaa meitsin ihoa todella paljon), kalaöljyä, magnesiumia (en saa niin paljon yöllisiä pohjekramppeja) ja kalsiumia, koska maitotuotteita syön aika vähän.

Että semmosia! Näitä käytän, mutta olisin valmis luopumaankin tarvittaessa. Esimerkiksi jossain kohtaa jätin palkkarin kokonaan pois. Ei tullut järjetöntä lihaskatoa, eikä treenit varmasti turhia olleet silti. 😀 Mutta kyllä sitä mielelläni silti juon, ja toivon kädet ristissä, että se auttaa. Jos ihan ylimääräistä rahaa olisi, voisin myös ostaa jotain latausjuomia. Alkuaikoina join ennen treenejä Fastin Shockia. Aivanjäätävänkamalan ylihinnoiteltua. Mutta kyllä se ainakin virkeyttä toi treeneihin! Tosin saman asian varmasti tekee ihan kofeiini. Ainakin plasebo-vaikutus oli hyvä! 😀

Mutta tiivistettynä, itse tällä kokemuksella suosittelen: malto, bcaa, proteiini, kreatiini. Kuitenkin aina pitää muistaa, että lisäravinteiden nimi on ihan syystä lisäravinne. Ne eivät korvaa oikeaa ravintoa, eivätkä ne kasvata hauista ilman treeniä. Ensin perustreeni sekä -ruokailu kuntoon, sitten vasta sörkkimään Fitnesstukun sivua.

Ja hei äidit, ihanaa äitien päivää!

sonja

4 vastausta artikkeliin “Miljoona, miljoona, miljoona lisäravinnetta”

    • En, pitäis ehkä alkaa syömään. Odotan, että aurinko pelastaa mut! 😀

  1. Ootko huomannut mitä vaikutuksia kreatiinin käytöllä? Minkälainen annostus?
    Oon miettinyt sen alottamista…

    • Mitään aivan huikaisevaa eroa en ole huomannut. Kreatiinin positiivisesta vaikutuksesta lihaskasvuun on kuitenkin niin paljon tutkimustuloksia, että uskon vahvasti siitä olevan apua. Ite laitan noin 10g palkkariin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta