Tehdään, mitä laji vaatii. Mitä se vaatii?

Fitneksestä on niin moneksi. Sanaa fitness käytetään nykyisin etu- tai lopputavuna hyvin moninaiselle kirjolle sanoja. Suurimmalle osalle kansasta fitness on yhtä kuin terveellisyys ja hyvinvointi, sekä jossain määrin myös jotain hölynpölynfitnestä, jonka jotkut sirkuspellet ovat päättäneet ottaa vähän liian vakavasti ja alkaneet kilpailemaan siitä. Fitness herättää tunteita. Osalla ihmisistä negatiivisia ja osalla positiivisia. Itse en miellä fitnestä yläkategoriaksi kaikelle maailman urheilulle tai terveellisyydelle. Oman pienen pääni sisällä fitness on yhtä kuin fitnesskilpailu. Minulle se on kilpaurheilua.

Bikini fitness, body fitness, vaparifitness, naisten fysiikka ja naisten kehonrakennus ovat kilpailulajeja, fysiikkalajeja ja nykyisin virallisesti urheilulajeja. Jokaisessa näistä lajeista on eri kriteerit ja vaatimukset, sekä ihannevartalo jokaisen näiden lajien harrastajan näkökulmasta. Mitä pidempään harrastan omaa lajiani ja mitä pidempään näen ympärilläni ihmisiä, joille fitness on kilpaurheilua, sitä tietoisemmaksi tulen siitä, että jokainen näistä lajeista vaatii paljon. Joitakin se verottaa vähemmän ja joitakin enemmän. Joillekkin fysiikkalajit eivät sovi henkisesti, joidenkin vartalo taas ei sovi niihin. Osa ei tule ikinä pärjäämään, vaikka tekisi kaikkensa, ja osa pärjää ilman, että tekee maailmanluokan työtä.

Tästä pääsenkin aasinsillalla aiheeseeni, eli siihen, miten ja mitä fysiikkalajit vaativat. Luin taannoin Kati Alanderin blogia, josta minulle jäi pitkäksi aikaa mieleen muutama lause:

Joskus sukulaistädit kauhistelevat: ”älä enää kasvata hartioita”. Vastaan aina samalla tavalla: ”teen sen mitä laji edellyttää”. Sitten tädit jäävät keskenään tupisemaan kuinka kauheaa tuo fitness on.

IMG_8418

Saan itsekin aika ajoin kommenttia, että ”ei kai susta tule tosi isoa” ja ”onko toi sun noin tiheä salilla käynti oikeasti tarpeen”. Tiina Kasvin antaessa positiivinen doping-näytteen, sain hämmentyneen puhelun äidiltäni, jossa sain vastata kysymykseen, en kai itse ole koskaan tuossa tilanteessa. Useammin kuin olisi tarpeen, päädyn myös keskusteluun silikonirinnoista, ja mielestäni aivan liian usein keskustelu alkaa virkkeellä: ”Älä sää sitten rupee tommoseksi tyhmäksi silariblondiksi.” Miten tyhmyys ja silarit ylipäänsä liittyvät toisiinsa? No, se ei ollut pointti.

Pointti on se, että asiat, jotka pitkäaikaiselle kisaajalle, ja jopa minulle, bikiniuntuvikolle, ovat normaaleja ja itsestään selviä asioita, kuohuttavat valtavirtaa syvästi. Fitness kilpaurheiluna vaatii asioita, joita ilman ei voi pärjätä, tai ainakin pärjääminen on kovin hankalaa ja jossain määrin mahdotonta. Ihan samalla tavalla, kuin joka ikinen kilpalaji vaatii tiettyjä asioita. Fitneksessä nämä asiat ovat kuitenkin niin selviä ja normaali-ihmistä silmäänpistäviä, että ne nostavat haloon.

Olen nähnyt ympärilläni sekä hyviä että erittäin huonoja kisadieettikokemuksia. Osa kilpailijoista on sitä mieltä, että mennään terveyden ja hyvinvoinnin ehdoilla kisadieetti läpi, ja osa taas sitä mieltä, että mennään läpi vaikka harmaan kiven, jos tämä sitä vaatii. Tapoja on monia, ja jokainen tekee omat valintansa. Tiedän, että osalla ihmisistä keho on sellainen, että se ei helposti anna periksi rasvasta ja ylimääräisestä hötöstä, ja silloin dieettaaminen on vaikeampaa. Silloin, jos haluaa kisakunnon saavuttaa, ja tässä tapauksessa oletettavasti myös hyvän sellaisen, kisaajan täytyy tehdä, mitä se vaatii, jos haluaa edetä. Toinen vaihtoehto on lyödä hanskat tiskiin ja todeta, että tää ei ole mua varten.

Dopingin käyttö on joissakin lajeissa ns. pakollista. Jos haluat olla paras, et voi vetää 10 kilometriä tunnissa, jos vieruskaverit vetää sata lasissa. Jokainen IFBB:ssä kilpaileva allekirjoittaa sopimuksen kiellettyjen aineiden käyttämättömyydestä. Kehonrakennusliitolla on ymmärtääkseni eri sopimukset, joiden sisällöstä en tiedä tarkemmin. Saa valaista, jos jollain on tietämystä. Joka tapauksessa, kyllä IFBB:n alaisissakin kisoissa käytetään. Ei se oikeasti ole salaisuus. Tietyn pisteen jälkeen massaa ei pysty hankkimaan naturaalina. Eikä tämän pisteen jälkeisen ajan käytöllä ole oikeasti mitään tekemistä sen kanssa, mitä mieltä asiasta ovat naapurintädit ja siskontytöt. Doping on oma henkilökohtainen valinta. Se on jossain kohtaa se, mitä laji vaatii, jos tähtäin on huipulle.

Silareista keskustelu on kännisekoilun ja Venäjän hyökkäämisen ohella suomalaisten top 10 keskustelunaihe. Joku niissä on niin turmiollisen paha ja kuvottavan äklötyttävä asia, että toisten silareiden tai ehkäsilareiden arvostelu on mahtavaa ja ihmisiä yhdistävää. Tämä asia taas liittyy vahvasti omaan lajiini, bikiniin. Toki myös muihin naisten lajeihin, mutta enpä taida tietää yhtäkään bikini fitness-ammattilaista, joilla ei täytettä rinnuksessa olisi. Missään kohtaa lajin kriteereitä ei lue, että ”älä tule luomurintana lavalle”, mutta jos omaa kankkua, niinkuin huipulla kovasti on tapana omata, näyttää yläosasto suht onnettomalta, jos siellä ei mitään ole. Harvalla on sellaiset geenit, jotka niissä rasvoissa pitäisivät yllä C-kupin rintoja. Suomen tasolla ei lisätäytettä kuitenkaan tarvitse, mutta maailmalle lähdettäessä monessa kohtaa se on plussaa. Joten, voisin kärjistäen todeta, että sitä laji vaatii.

800_4842

800_6338Fitneksessä kilpaileminen (ja pärjääminen) vaatii tiettyjä ominaisuuksia ja toimintoja. Nykyään on jo lähes vitsi se, että bikinifitness-lavalle voi kuka vain eukko lähteä kotisohvalta parin kuukauden treenillä. Kyllä minä sanon, että näyttäkää mulle joku tälläinen sohvaperuna, joka on päättänyt kesäkuussa, että NYT ALAN URHEILEEN!! Ja elokuussa ollut lavalla ja pärjännyt. Hmmm, hmmm. Hiljaista on. Jokainen edellä mainitsemani laji edellyttää kovaa työtä ja kurinalaisuutta, eikä voitto mistään varmasti tipu helpolla. Jos joku ihmettelee, miksi puhun ainoastaan naisten lajeista, niin syy on se, että tiedän miesten lajeista yhtä paljon kuin perunan nostamisesta maasta keväisin.

Mitä minä itse olen valmis tekemään lajini eteen? Teenkö mitä vain se vaatii?

Luin tuota omaa itselleni asettamaa kysymystä monta minuuttia hiljaa. Kaksi pientä apinaa vain hiljaa löivät lautasia yhteen pään sisällä. Vastaus on, etten oikeasti vielä edes tiedä.

Olen puhdas urheilija. Lajini ei vaadi kiellettyihin aineisiin sekaantumista, joten tästä asiasta en jaksa edes kirjoittaa. Muusta en osaa sanoa. Jos terveyteni uhkaisi esimerkiksi dieetillä pettää, toivon, että osaisin laittaa sen kaiken muun edelle. Toivon, etten lähtisi mahdottomiin dieetteihin enkä kulkisi kivistä polkua kohti lavaa, jos oikeasti tuntuisi kurjalta. Himo kisaamiseen ja pärjäämiseen on kuitenkin sisälläni sellainen, etten osaa sanoa, mitä pitäisi dieetillä käydä, että jättäisin homman kesken. Toivon kuitenkin hartaasti, että osaisin olla fiksu sellaisessa tilanteessa.

Laji antaa ja laji ottaa. Se verottaa tyhmyydestä ja antaa paljon fiksuista valinnoista.

Oikein hyvää ja antoisaa viikkoa <3

sonja

17 vastausta artikkeliin “Tehdään, mitä laji vaatii. Mitä se vaatii?”

 1. ”Miten tyhmyys ja silarit ylipäänsä liittyvät toisiinsa?”

  Väitätkö ihan tosissaan, ettet itse usko siihen, että silikonien omistaminen ja alhainen äo korreloivat keskenään? Toisaalta, mikä on sitten kenenkin määritelmä tyhmälle. Näkisin asian ehkä ennemmin niin, että älykkäämmillä ihmisillä silikoneja ei näe. Kuinka monta esimerkiksi ylemmän korkeakoulututkinnon tai tohtorin tutkinnon suorittanutta (pl. humanistiset tieteet) silikonien omistajaa itse tiedät?

  • Mielipiteitä on monia, mutta niistä on turha tehdä faktoja ilman faktapohjaa.

  • Millaisia faktoja olet vailla? Voitko rehellisesti sanoa itse perehtyneesi asiaan ja etsineesi tietoa asiasta?

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10724251

   Tuossa esimerkiksi yksi tutkimus, jonka mukaan silikonit ottaneilla naisilla on yleensä alhaisempi koulutustaso, kun verrataan heitä muihin platiikkakirurgisia operaatioita ottaneisiin naisiin.

  • Voin rehellisesti todeta, että en todellakaan ole perehtynyt aiheeseen. Jos luit tekstini, en kirjoittanut postausta silareista vaan aivan muusta asiasta. Mielipiteeni silareiden ja tyhmyyden yhteydestä oli yksi lause, johon tartuit. Omassa kaveripiirissäni on paljon silareita omistavia ihmisiä, jotka eivät ole vajaampia kuin muutkaan ja tähän perustuu oma näkemykseni asiasta. Tyhmyyttä on monenlaista ja sinä ilmeisesti yhdistät älykkyyden koulutustasoon. Tämä on ok, mutta oma mielipiteeni ei silti muutu.

   Kiva, että näit vaivaa ja etsit minulle tutkimuksen, kiitos siitä ja mukavaa viikkoa sinulle!

  • Dataa näkemättä on erittäin vaikea tehdä täsmällisiä tulkintoja kyselytutkimuksesta, mutta linkkaamasi tutkimuksen abstraktin tunnussanoissa on mainittu mm. Logistiset mallit. Oletan, että kyselytutkimuksessa on hyödynnetty logistista regressiota, jolla halutaan tutkia eri kaksiluokkaisten (polttaako vai ei), sekä useiden joko kaksiluokkaisten, järjestysasteikollisten (koulutuksen taso) ja jatkuvien muuttujien (esim. Alkoholiannosten määrä/vko) tilastollista selittävyyttä siihen, onko silareita vai ei.
   Ihan perusjuttu näissä log.regressioissa on, että sosiodemografiset muuttujat heitetään ekaan mallinnokseen, tsekataan mahdollinen tilastollinen selittävyystaso ja tilastollinen merkitsevyys, sitten lisätään muuttuja (vaikkapa koulutuksen taso tai alkoholi), tsekataan merkitsevyys ja selittävyystaso, lisätään muuttuja jne.
   Tulos voi olla tilastollisesti merkitsevä, mutta silti selittää esim. vain 3% muuttujan vaihtelusta. Veikkaanpa, että muuttujan vaihtelun (tässä tapauksessa silarit vai ei) selittäjänä ei koulutustasolla esim. ole kovinkaan suurta yksittäistä selittävyystasoa. Otoksen edustavuuteen ja normaalijakauman oletuksiin en jaksa edes nyt puuttua.

   Joku oikea tilastotieteilijä voisi tällaisen politiikan tutkijan sijaan osata kertoa asian vielä tarkemmin, mutta point being (kuten ketjussa jo muutkin ovat todenneet): älykkyyden määrittelyyn vaikuttavat niin monet eri attribuutit ja kulttuurisetkin kontekstit, ettei silarien ja alhaisen koulutustason mahdollisella tilastollisella yhteydellä (etenkään ilman tietoa selitysasteesta, mutta ei oikeastaan edes sen kanssakaan) voi tehdä mitään populaatioon johdettavia johtopäätöksiä silikonitissien ottamisen korreloimisesta alhaisemman älykkyysosamäärän kanssa.

  • Mitä ihmettä nyt? 😀 Ei silikoneilla ja älykkyydellä ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Moni nainen ottaa silikonit esimerkiksi lastensaannin jälkeen, jotta oma naiseus kukoistaisi yhä. Joku vain tahtoo suuremman rintavarustuksen. Ei se tee kenestäkään tyhmää. Ja aivan naurettavaa, että silikoneja olisi vain henkilöillä, joilla on alhaisempi älykkyysosamäärä. Huhhuh, meni kyllä aamukahvit väärään kurkkuun, kun tämän kommentin luin.

  • Näinpä. Ja entä rintasyöpäleikkauksessa tissinsä menettäneet naiset? Hekin saattavat haluta tissit takaisin. Jos isompi rintavarustua saa naisen tuntemaan olonsa paremmaksi/kauniimmaksi/mitä ikinä haluaakaan tuntea, ei kenelläkään pitäisi olla väliinsanomista. Ja tarkoittaako Juu, että humanisteilla on silarit, vai että humanistit ovat tyhmempiä kuin muut korkeakoulutetut? 😀

  • Tää on jotenkin aika veikee kommentti. Miten määrittelet tyhmän ja älykkäät? Tekeekö korkea koulutus ihmisestä älykkään? Omasta kokemuksestani monilla tohtoriksi väitelleillä sosiaaliset taidot ja ”maalaisjärki” ovat aika heikkoa luokkaa kun taas kirjatietoa ja nippelitietoja löytyy vaikka muille jakaa. Joku toinen taas ei ole niin kirjaviisas mutta osaa ja tietää muista asioista paljon ja on luonteva ihmisten kanssa. Kaikkien kun ei tarvitse tietää kaikkea.

 2. Kyllä mä ymmärrän näkemyksen, että silikonitissitytöt on tyhmempiä. Kyllä se kertoo aika paljon arvomaailmasta, jos ne tissit on niin iso asia, että pitää lähteä leikkaamaan ulkonäöllisistä syistä, asia erikseen nuo rintasyövät sun muut terveydelliset syyt. Se on täyttä paskaa jos väitetään että ”itteni takia otin silikonit”, jos olisit yksin autiolla saarella ni varmasti haaveilisit isoista tisseistä. Kyllä mäkin pitäisin aika urpona jätkää, joka ottaa implantit rintalihaksiinsa. Mutta sen varmaan jokainen hyväksyy joka silikonit ottaa, että monet pitää pinnallisena ja tyhmänä.

 3. Pakko yhtyä keskusteluun silareista.

  Ensinnäkin jos tuodaan keskusteluun linkkejä ja lähteitä, herää kysymys onko lähteet luotettavia?
  Kuinka monella ihmisellä testi ollaan tehty? Kuka sen testin on suorittanut?

  N.8000 ihmisen testi on ERITTÄIN PIENI maailmanlaajuisesti, jos mietitään testejä markkinoinnissa yms.
  On aivan ääliömäistä alkaa pätemään moisilla lähteillä.. Kuka tahansa voi tehdä noin..
  Mistä tommosia ihmisiä löytyy jotka niihin uskoo? Niilläkin on silloin ”silarit”?

  Sitten kun ei vielä uskalleta omalla nimellä kirjoittaa asioita, ymmärrän että netti antaa sen suojan ihmisille, mutta miks ihmeessä sitten tullaan trollaan tommosta? =D

 4. Huh huh aika paksua tekstiä koskien silareita. Jos yksi tai kaksi tutkimusta on tehty ja joku todella viisas tutkija on sitä mieltä että kyllä silarit ovat tyhmien ämmien juttu ni hei haloo naiset, ei sitä tarvii välttis heti uskoa 😉 iltalehden sivuilla näkee todella usein mitä tyhmempiä tutkimuksia, mm kalja onkin hyvä palautus juoma? Tms, kai niihinkin uskotte sokeasti? Musta tuntuu, että se miksi silarit on punainen vaate joillekkin eukoille, niin johtuu varmaan siitä että ne on ennen yhdistetty hyvin usein pornoon tai vastaavaan. Ja mä en kyllä edes ymmärrä, miks silarit on niin kauhee juttu joillekkin eukoille?? Ehkä silarimuijat on jonkin sortin uhka luomuille ? En tiiä…kyllä mä sanon et minun mielestä kiinteän näköiset rinnat on paaaaaljon kivemmat ku sellaiset roikkuvat tyhjät pussit! Mutta mielipiteitä on monia, ja tutkimuksia myös 😉

  Ja ensimmäisen kommentin kirjoittajalle: haluaisin tietää, kuinka monen korkeakoulutetun tissejä olet käynyt katsomassa tai kyselemässä silareista? Veikkaan ettet juurikaan keneltäkään! Silarit eivät aina tarkoita sitä, että ne olisivat superhyper isot! Joillekkin riittää myös pienempi kuppi, eikä läheskään kaikki huutele tuolla että hei mulla on silarit!!!

 5. Luulenpa ettei ensimmäinen anonyymi ole nähnyt muita silikonirintoja omaavia naisia kuin nämä mediassa olevat kumitissit, jotka ovat luoneet mielikuvan siitä että silikonirinnat omaavat naiset ovat typeriä. Tämän stereotyyppisen mielikuvan takia ne naiset, ketkä ovat ottaneet ns. maltilliset silarit, eivät tuo asiaa julki että heilläkin on implantit. Silarit ovat varmasti yleisempiä luin mitä yleisesti luullaan meillä taviksillakin. Ja tähän tavallisten naisten porukkaan kuuluu varmasti fiksuja naisia.

  Jokainen haluaa olla tyytyväinen ulkonäköönsä, eikä oman ulkonäkönsä parantelu tee kenestäkään typerämpää.

 6. Harvoin kommentoin mihinkään blogiin mitään, mutta nyt on aivan pakko laittaa lusikkani tähän soppaan. En puutu silarikeskusteluun, vaan tekstissä huomioni kiinnittyi tuohon ”nykyään on jo lähes vitsi se, että kuka tahansa kotisohvalta voi parin kuukauden treenillä lähteä bikinifitness-lavalle” tms. Tämä on nimenomaan se asia, miksi ihmiset eivät miellä tätä samalla tavalla kilpaurheiluksi kuin joitain muita lajeja: kuka tahansa voi osallistua. Käsittääkseni kyllä kisoihin voi osallistua kuka tahansa, vaikka ei olisi treenannut päivääkään? Menestys on toki eri asia, mutta kyllä sinne kisalavalle voi yhtä hyvin lähteä sohvaperuna tai 10 vuotta treenannut.

  Omasta mielestäni myös, koska fitness-lajeissa (etenkin bikini ja body) kisataan ulkonäöllä eikä fyysistä taitoa vaativilla suorituksilla (esim. uimahyppy), voi ympäri vuoden vähärasvainen, toisen lajin urheilija joka on jo valmiiksi ”kovassa kunnossa”, luultavasti menestyä aika helposti esimerkiksi bikinissä. Toki pitäs olla iso booty ja kapea vyötärö, mutta on semmosia vartaloita nähty muuallakin kuin bikinilavoilla tai kilpailijoiden off-kuntoina.

  Olikohan tässä päätä tai häntää… No anyways tarkoitus ei ollut olla negatiivinen kommentti vaan enemmänkin pohdiskeleva 🙂

  • Heippa, pohdiskella saa aina. 🙂 Periaatteessa kuka vaanhan tosiaan voi mennä kisaamaan. Karsinnoissa jyvät erotellaan akanoista, joten jos haluaa lavalle muutamaksi minuutiksi mennä pyörähtämään, sen voi toki tehdä kuka vaan millä kunnolla hyvänsä. Itse en kuitenkaan henkilökohtaisesti näe järkeä mennä lavalle, jos tietää jo itsekin, että kunto on mitä on. Se, mikä itseäni välillä naurattaa on se, että tosiaan kuvitellaan, että tämä sohvaperuna voisi oikeasti pärjätä.

   Monessa muussa urheilulajissa on kyllä myöskin mahtavia kuntoja! Esimerkiksi ihailen aina pikajuoksijanaisten vartaloita. Heistä varmasti moni voisi hypätä fitnesslavalle ja pärjätä. Toki jonkinlainen dieetti pitäisi vetää, mutta kuitenkin. Tietenkään kuitenkaan kuka tahansa hyväkroppainen ei fitneksessäkään pärjää, kun tosiaan omalle vartalonmallilleen ei loputtomiin pysty vaikuttamaan.

 7. Minun mielestäni on huvittavaa kun ihmiset pitävät minua tyhmänä, ainakin pääsen usein yllättämään. Toimin johdon assistenttina suuressa myyntialan yrityksessä, ÄO on 138 ja silaritkin löytyy. Olen ottanut ne koska itse henkilökohtaisesti pidän isoista rinnoista, itselläni alunperin AA-kuppi. Mutta hienoa jos ihmiset silikonien perusteella luokittelevat ihmisiä tyhmiksi ja älykkäiksi, mihin tämä maailma on menossa?

 8. Kiva kun vastailit Sonja 🙂 juurikin tuo että vaikka ei pääsisi karsinnoista eteenpäin.. se tyyppi voi kuitenkin kutsua itseään bikinifitness-kisaajaksi. Lähinnä siis tällaisen ”lajin ulkopuolisen” ihmisen kannalta tarkastelen asiaa, ja meille tietämättömille fitness-urheilu vaikuttaa nimen omaan siltä, että kuka tahansa voi olla fitness-kisaaja. Koska niinhän se on, käytännössä 😀

  Mutta anyways kiitos asiallisesta vastauksesta ! 🙂

  • Toi on aivan totta ja kun sitä alkaa miettimään, on kyllä oikeasti aika typerää. Että kuka vaan, ihan kuka vaan, voi päättää, että menen ensi syksynä kisaamaan ja sen jälkeen on fitness athlete. 😀 Haha, aika hauskaa tavallaan. Toisaalta, voihan kuka vaan kutsua itseään miksikä vaan. Voisin vaikka aloittaa harrastamaan jalkapalloa jonkun tuppukylän pikkujoukkueessa ja sitten kailottaa, että meitsi on jalkapalloilija! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta