3 weeks out!

Heipä hei! Onpa ollut meinaan fitnestä viime päivinä. Tulvinut oikein ovista ja ikkunoista. Onnittelut jokaiselle lavalle ahterinsa hilanneelle, hienoa työtä! Karsinnat jatkuvat tällä viikolla, ja mielenkiinnolla seurailen kyllä tulevaa. Iloa sekä pettymyksiä on tullut tietysti jo nyt, niin kuin asiaan kuuluu. Toivottavasti kukaan ei ole kuitenkaan liian ankara itselleen, vaan osaa ottaa epäonnistuneenkin lavakokemuksen eteenpäin vievänä kokemuksena. Yhtä kokemusta rikkaampana voi taas oppia paljon ensi kertaa varten.

Monenlaista on taas viime aikoina puhuttu tästä touhusta. Luonnollista, että kisojen aikaan nousee taas kohu syömishäiriöfitneksestä, en-ikinä-haluaisi-näyttää-tuolta-fitneksestä ja surkeita-kilpailijoita-fitneksestä. Ymmärtäähän sen, nyt kun taas kisakuvat ovat esillä. Oon niin tympiintynyt tähän voivoitteluun, että en oikein jaksa edes ottaa enää kantaa asiaan. Kummastuttaa, miksi kisaajien pitäisi koko ajan todistella jollekkin, miksi tekee tätä ja miksi on lajin parissa. Miksei vastaukseksi ainoastaan riitä, että tää on kivaa? Siksi teen tätä. Eh? Monelle tekisi mieli ihan suoraan sanoa, että lopeta nyt ihan oikeasti se iänikuinen länkytys, ei tarvi lajia seurailla jos ei kiinnosta. Mutta ei niinkään saa sanoa, tai tulee taas mielipahaa. Voi nyyhky.

IMG_5501Siinä fitnessvihaajille ohjeet kaupan päälle, olkaatte hyvät!

Hauskaa myös, miten mediassa fitnestä näytetään. Esimerkiksi Iltalehti ”ottaa kantaa” välillä fitnessjulkimoiden kisamenestykseen, ja artikkelit ovat lähinnä huvittavia. IFBB-liiton alaiset fitnesslajithan julistettiin hetki sitte Suomessa virallisesti urheiluksi (!!!), joten olisi tietysti ihan suotavaa, että lajista kirjoitettaisiin edes jonkinlaisen ymmärryksen ja arvostuksen valossa. Mutta noh, kaikkea ei voi saada. Nyt ei kuitenkaan tarvi pohtia, että ollaanko tässä menossa missikisoihin vai mihin, kun ei muuten olla.

Mulla menee täällä hei oikein erinomaisesti, miettikääs muuten sitä! Oon päässyt dieetin keskivaiheen kooman ohitse ja nyt loppu on pelkkää aurinkoa ja kukkia. No ei, mutta kyllä motivaatio ja jaksaminen kummasti nousee uusiin svääreihin, kun alkaa oleen loppusuora ja -rutistus käsillä. Kroppa näyttää kivalta ja tulosta tulee. On se motivoivampaa kuin silloin puolivälin tienoilla, kun kroppa ei näyttänyt olevan kisakuntoa lähellekkään, ja silti iänikuinen dieetti vaan jatkuu ja jatkuu ja jatkuu..

IMG_5569Tänään näin Sampoa, ja mieletöntä palautetta tuli. Sampo on siitä mahtava valmentaja, että ei sano ikinä turhaan kehuja. Alkuvaiheessa toivoin, että voisko se nyt vähän sanoa jotain hyvää, edes muutaman sanan. Nykyään en missään nimessä haluaisi hyvää palautetta turhaan. Ei sillä muuten olisi mitään merkitystä. Nykyään pelätään niin paljon valmennettavien vaihtavan tiimiä, että kehutaan usein turhaan ja potkitaan likkoja lavalle aivan liian varhain. Aivan järkyttävää, että osalla valmentajista ei ole minkäänlaista vastuuta kilpailijastaan. Omalla kohdalla olen kuitenkin tyytyväinen siihen, miten omat asiat ovat, ja tiedän kehujen olevan aitoja ja silloin voin olla ylpeä itsestäni.

Tehtiin sotasuunnitelmia loppudieetille, ja hyvältä tuntuu. Tankkaan (!!!) tällä viikolla vielä reilulla kädellä ja en valita olleskaan. Paino etenee, kunto etenee ja uskon saavani kuorittua parhaan tämänhetkisen Sonjan vielä täältä kisalavalle.

IMG_5568Kahvilla käyntikin on nykyään kovin haastavaa, kun tämmöisiä tyrkytetään joka nurkan takana!! Jättäkää mut rauhaan, juustokakut! Välillä tekisi mieli vaan kahmia syli täyteen muffinsseja, juosta kotiin niiden kanssa, eikä kertoa ikinä kellekkään. Sitten palaan taas todellisuuteen, enää kolme kokonaista viikkoa hei!

Melkein jännittää, että minkälainen olo sitten itse kisan jälkeen on. Tai sen kisahumun haihduttua. Olen paiskinut asian eteen töitä koko kesän, ja sitten kuin seinään kaikki loppuu. Se oli siinä, kiitos ja hei. Vähän jännittää, tuleeko sitten jonkinlainen tyhjä olo, vai saako vaan motivaatiopuuskan jatkamaan eteenpäin. Kaikki aikanaan, mutta kun aika tuntuu hupenevan käsiin, tulee jo melkein shokkina, että kohtahan tämä jo loppuu?! Tuttu ja turvallinen dieettiaika. Huh huh. Apua.

sonja

12 vastausta artikkeliin “3 weeks out!”

 1. Heh, tuo viimeinen kuvahan on siitä kahvilasta, jossa oon välillä töissä! Oliko hyvää kahvia? (:

  • Aijaa! On hyvää, ja ainoa kahvila, missä voi laittaa kahviinsa ite kanelia! 🙂

 2. Mäkään en kyllä jaksa enää tota länkytystä ja todistelua, että oon ihan yhtä hyvä ihminen ku muutkin vaikka kekkaloin vähissä rasvoissa ja pikkupikku bikineissä ihmisten edessä lavalla 😀 Sampo on kyllä huippu tyyppi ja varmasti loistava valmentaja 🙂 Tsemppiä sulle loppurutistukseen !

  • Näinpä juuri. Joo Sampo on kyllä huippu! Kiitos kovasti 🙂

 3. Musta on puolestaan huvittavaa lukea näitä puolustavia kannanottoja, joissa heti leimataan joku fitnestä kritisoiva ”fitness-vihaajaksi” 😀 Saa kai sitä maailmassa olla mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin ja kyllä se jostain kertoo, että puolustavalle kannalle tarvitsee lähteä. Mihin se ”loukkaus” osuu? Johonkinhan sen täytyy kolahtaa, että siitä älähtää? Jos itse koet olevasi urheilija ja rakastat mitä teet, ole sitä! Ei kai siinä kenekään mielipide sitä mihinkään muuta. Ylimielinen te-ette-tiedä-mistä-puhutte-puolustelu taas vetää ainakin itseltä kaiken kunnioituksen – ei lajia – vaan kisaajaa kohtaan.

  • Kun tarpeeksi lukee näitä kertomuksia niin kiukkusuoneen se kyllä osuu! 🙂 Tarkentaisin vielä, että en tässä tekstissäni puolustellut mitään mihinkään, totesin vaan muutamalla lauseella, että kyllästyttää.

 4. Ehkä se oli sulta sarkasmia, mutta on ehkä vähän kärjistettyä leimata kaikki kehonrakennuslajeja kritisoineet ”fitness-vihaajiksi” 😀 Se on täysin sama kuin leimattaisiin kaikki koskaan golfia kritisoineet golf-vihaajiksi… 😉 Herättäähän kehonrakennuslajit tunteita enemmän kuin joku golf, mutta saattaa joku olla sitäkin mieltä, ettei golf ole urheilua 😀

  Tää oli vain tällainen sivuhuomio, mä oon inskana lukenut tätä juupas-eipäs väittelyä – enää popparit puuttuu, harmi etten syö 🙂

  • Joo, tää on huvittavaa, koska aina kun avaa suunsa vähänkin niin tietää, että kyllä keskustelua tulee. Ei ollut tarkoitus leimata ketään, lähinnä sen piti olla kevyt sarkastinen lause.

 5. Noo kun se on niin ärsyttävän harhaanjohtavaa kun esim. Bikinifitneksen kuvauksessa puhutaan siitä, että kisa on tarkoitettu itsestään huolehtiville terveennäköisille naisille. Niin ei mene itsellä jakeluun että pokkana väitetään kisakunnon olevan tervettä. Mutta ehkä oon vaan ymmärtänyt väärin tai tietämätön:).

  • Heippa! Useimmat bikinikilpailijat elävät terveellisesti ympäri vuoden, syövät kunnolla, treenaavat paljon ja pitävät kropastaan huolta. Kisakunto ei ole mikään tervein hetki kropalle, siitä olen samaa mieltä. Loppudieeti on kuitenkin niin lyhyt aika, että sen kun tekee hyvin ja itselleen sopivilla metodeilla, en usko sen olevan huonoksi. Itselläni ei ole kuin se 3 viikkoa aikaa kisaan, ja voin oikein hyvin. Jos kokisin tämän ajan olevan jollain lailla oikeasti epäterveellistä, tai kehoa vahingoittavaa, lopettaisin.

   Kisakunto ei ole missään nimessä normaalikunto, eikä siinä ole tarkoitus pysyä kauaa. Vain sen kisapäivän. Sen jälkeen aletaan pikkuhiljaa taas palaamaan normaalikokoisiin ja -näköisiin annoksiin. Asioita voi tehdä sekä huonosti että hyvin omalle kropalleen. Se, joka ei tiedä mitä tekee, varmasti vahingoittaa itseään. Siksi on tärkeää olla osaavissa käsissä etenkin dieettiajan. Kaikenkaikkiaan, kun vetää dieettiajan itselleen optimaalisesti ja kehoa kuunnellen läpi, en usko sen haittaavan terveyttä millään lailla.

 6. Mutta siltikin kuvaus bikinifitneskisaajasta terveennäköisenä on mielestäni harhaanjohtava:). Ehkä tämä on vähän sama kuin se, että mainokset, jotka ovat selkeästi harhaanjohtavia ovat ärsyttäviä. Sillä vaikka itse niihin ei ”lankeaisi” niin tavallaan harmittaa muiden puolesta. Toki jokainen saa tehdä omalla elämällään mitä haluaa, mutta itseäni silti ärsyttää kovasti terveydellä leikkiminen ja edelleen tämä laji tuntuu siltä. Yksilön terveyden menetys kuitenkin on myös henkilökohtaisen tragedian lisäksi myös hänen lähipiiriään ja myös yhteiskuntaa negatiivisesti koskeva asia. Toisaalta suhtaudun kielteisesti myös moneen muuhunkin äärirajoille vietyyn urheiluun.
  Samalla on vähän sääli, että fitnestä puolustavat puhuvat siitä, että kuinka fitnes on lisännyt ihmisten halua liikkua ja syödä terveellisesti, mutta sitten osa näin puhuvista samaan aikaan lyttää ”vasta-alkaneet” fitnesharrastajat jotka kapuavat lavalle. Tämän kommentin oisin voinut laittaa johonkin muuhunkin blogiin, että ei ole todellakaan mitään henkilökohtaista halua purkautua juuri sinulle:D. Kiiitos kuitenkin vastauksesta edelliseen kommenttiin:). Ja vielä viimeiseksi haluan lisätä että ehkä tämä ymmärtämättömyyteni johtuu siitä, että minulla ei ole mitään kilpailuviettiä itselläni. Joten ehkäpä olen hiljaa ja toivon että mahdollisimman moni hakee siihen viettiin tyydytystä fitneskisoista, eivätkä tule työelämään minun kanssani kilpailemaan täysissä voimissaan;).

  • Oot oikeessa, että ehkä tuo bikini fitneksen määritelmä ei ole ihan osuvin. Sekin on tietysti mihin vertaa, omasta mielestäni taas esimerkiksi ammattilaisbikinikisaajat näyttävät kisakunnossakin oikein hyviltä. Itse olen vähän sellainen ”kaikki tai ei mitään”-tyyppi, ja ehkä siinä on osansa, miksi lajin pariin olen saapunut. Tykkään viedä itseni äärirajoille ja kokeilla, mihin kaikkeen pystyn. Terveydellä en tietenkään silti halua leikkiä, ja siksi minulla on asiantunteva tukiverkko ympärilläni. Lajia voi harjoittaa monella tavalla, itse koen eläväni tällä hetkellä terveellisemmin kuin ikinä, vaikka miinuskaloreilla mennäänkin. Monta varoittavaa esimerkkiä löytyy lähipiiristäkin, mutta myös yhtä monta innoittavaa kilpailijaa, jotka ovat terveyden perikuvia, myös kisadieetin ajan.

   Voihan olla, että kisojeni jälkeen huudan täällä itsekin, että ”fitness ajaa terveyden yli!!” 😀 Eihän sitä tiedä, toivottavasti ei kuitenkaan näin. Se on kuitenkin totta, että tämä laji vie mennessään, enkä usko ulkopuolisen sitä liekkiä tässä ymmärtävänkään täysin. En minäkään ymmärtänyt ennen kuin tähän lähdin. Olin oikeastaan vastaan koko hommaa! Mukava, että kommentoit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta