Kisakunto ei ole normikunto

Mooi, täällä taas! Kipeenä. Huoh. Vedän tänään kyllä semmoset vitamiinit naamaan, että luulis tervehtyvän pian! Onneks nää mahdolliset sairastumiset otettiin huomioon dieetin kestossa, joten ei mitään suurta hätää, ärsyttää vaan tämmönen toimettomuus.

Pikkuhiljaa rupee kunto muokkautuun oikeen näköseksi, ja poseerauksetkin napsahteleen kivasti kohdilleen, kun ei maha enää vie kaikkea huomiota! Kohtsilleen alan näyttämään siltä, missä kunnossa tykkäisin olla ympäri vuoden, ellen sitten tykkäisi niin paljon ruoasta. Kuitenkin 14 viikkoa aikaa vielä Expoihin, ja painoa tulee tippumaan vielä varmaan puolet lisää. Hiukan ehkä kauhistuttaa jopa. Eilen nappasin itestäni ehkä ensimmäisiä kuntokuvia, mitä voi näyttääkin jossain.

IMG_4486Jos joku tykkää muuten seurailla mua instagrammissa, niin sieltähän löytyy nimellä sonjajosefina.

Hetken päästä mulla alkaa olla kunto siinä pisteessä, missä yleensä ihmiset tykkää otattaa itsestään kuvia muistoksi hyvistä päivistä ja kivasta kropasta. Ikinähän ei valokuvaajalle mennä päivää ennen kisoja tai niiden jälkeen, koska silloin ei oikeasti olla semmoisessa ”hyvännäköisessä” kunnossa. Se kunto, mitä yleensä ottaen pidetään hyvännäköisenä, on yleensä kisaajilla noin puolessa välin dieettiä. Silloin suurin rasvakerros on häivytetty, lihakset alkaa näkymään ja näyttää terveen sporttiselta. Silloin instagrammit ja facebookit täyttyy omista kuvista ja saa niitä kommenttejä, että ”ootpas hoikistunut!”. Mutta kisakuntoon on tosiaan siinä vaiheessa vielä puolet matkasta jäljellä, ehkäpä se rankempi osuus.

Jotkut järkevät kisaajathan ylläpitävät hyvää kuntoa ympäri vuoden, joten dieetillä ei ole niin suurta lastia pudotettavana. Suurin osa ei kuitenkaan sellaiseen itsehillintään pysty kaiken aikaa. Ainakaan allekirjoittanut ei omaa semmoisia yli-inhimillisiä taitoja! Niinpä suurimmalla osalla ero normikunnosta kisakuntoon on huomattava. Kun kisaajien kuvia näkee muutamaa päivää ennen h-hetkeä, aika reppaniltahan nuo näyttävät. Todella pieniltä, kuivilta, jopa kärsineiltä. Semmoisilta, että voisi ajatella, että ei tuolla kunnolla voi kyllä pärjätä. Mutta sitten jotain tapahtuu parin päivän aikana. Ruokavaliolla tehdään muutamat taiat, heitetään rusketukset päälle, lavan takana pumppaillaan lihaksia, ja tadaa! Hämmästyttävä kisakunto lavalla. Miten se on mahdollista? En tiedä oikein itsekkään, vielä. Valmentajani sanoikin joskus osuvasti, että ne, jotka näyttävät muutamaa viikkoa ennen kisoja todella hyviltä, usein eivät saa pidettyä kuntoa yllä kisapäivään asti. Ja ne, jotka muutamaa viikkoa ennen näyttävät riutuneilta juoksukoirilta, pärjäävät.

Kisakunto on joiltakin osilta siis huijausta. Voin sanoa, että kukaan heistä ei näytä samalta kotona hengaillessaan, kuin miltä lavalla näyttävät. Kaikki työ ja valmentajan kikka kolmoset kohdistetaan sitä hetkeä varten, kun lavalla ollessa valot porautuu suhun ja on aika näyttää, mitä on saanut aikaiseksi. Periaatteessa millään muulla ei ole mitään väliä. Karua? Kyllä. Siinä on kuitenkin syy, minkä takia kenenkään ei pitäisi verrata itseään kisalikkojen kisakuviin tietämättä lajista. Sillä he eivät näytä itsekään siltä, miltä kuvissa näyttävät!

Joskus ihmetellään, miksi tytöillä pitää olla niin epäaidon väriset rusketukset päällä ja kuivuttaa itsensä ihan olemattomiin, eikö vähän pehmeämpi kunto näyttäisi paremmalta. No, ei. Lavan valot on niin kirkkaat, että vain kevyellä suihkurusketuksella näyttäisi varmasti lavan takana hyvältä, mutta lavalla sua ei edes näkyisi. Ja tämä vähän pehmeämpi kunto näyttäisi lavalla löysältä ja huonosti valmistellulta. Mikään ei näytä lavalla siltä, miltä näyttää normaalisti. Valot on niin pistävät, että jos kropassa on vähän löysää, se näyttää todella pahalta. Kaikki siis karrikoituu lavalla. Sitä edelleenkin hämmästelee välillä, miten hyvältä näyttävät kisaajat näyttävätkin niiiin pieniltä, kun heidät tapaa vaikka salilla. Kuvista harvoin tajuaa, kuinka pikkuruisia tyypit luonnossa onkaan.

Onpa kulunut paljon aikaa tähän kirjottamiseen, kun pitää niistää joka lauseen välissä. Nyt meen paistaan kanat, juomaan jotain superjuomia että tervehdyn ja peiton alle!

sonja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta