Miksi minä en luovuta?

Olin eilen poikaystävän kanssa seinäkiipeilemässä Tampereen kiipeilykeskuksessa. Oli ihan huippukivaa! Mutta myöskin haastavaa. En oo ikinä ennen kiipeilyä koittanut ja alkuunsa mun riuhtomiset oli lähinnä huvittavia. Mulla on myöskin jonkinasteinen korkeanpaikankammo, joka ei yhtään edesauttanut kiipeämistä. Kertaalleen lähdin kiipeämään yhtä ”rataa” ja viimeisillä senteillä putosin maahan ja jalka väänty jotenkin ikävästi. Vähän aikaa ärsytti ihan hitokseen, mutta sitten päätin, että nyt pääsen sinne, ja niin pääsinkin. Tippumatta. 🙂

IMG_3186

Tuota kiipeilyn pitkäjänteistä harjoittelua voisi verrata melkein suoraan salilla käymiseen. Miksi jotkut sitten luovuttavat lähes ensi metreillä? Miksi joillain pysyy motivaatio korkealla salilla käymiseen pitkienkin aikojen jälkeen ja joillakin tyssää heti?

Motivaatio

Kysyn itseltäni vähän väliä, miksi menen salille? Mielestäni juolahtaa ainakin sata syytä kysymykseen kuin apteekin hyllyltä. Jos haluaa kehittyä ja rakentaa pitkäaikaista saliharrastusta, jokainen tarvitsee syyn, miksi minä menen salille. Tee itsellesi se syy. Toinen haluaa kiinteytyä, toinen lihasta, toinen vaalia terveyttään ja toinen vain tykkää treenaamisesta. Kaikilla on syynsä salilla käyntiin. Mitä tärkeämpi syy on, sitä paremmaksi motivaatio nousee ja sitä paremmin jaksaa hilata takapuolensa salille. Mitä kirkkaampana motivaatio on mielessäsi, sitä enemmän jaksat tehdä töitä, pitkäjänteisesti ja ahkerasti. Selkeärajainen motivaatio antaa voimia päivinä, joina ei jaksaisi millään nousta sängystä tai ainakaan nostaa yhtäkään rautaa. Se kantaa pitkälle.

Välitavoitteet

Jos aloitteleva saliharrastaja laittaa tavoitteekseen olla puolen vuoden päästä lihaskimppu, pettyy hän varmasti ja luovuttaa, kun toive ei täyttynytkään. Ihminen jaksaa, kun huomaa jotain tapahtuvan ja ulkonäön/voiman/kestävyyden muuntuvan siihen suuntaan, kun haluaa. Realististen välitavoitteiden saavuttaminen antaa suurta mielihyvää ja saa taas haluamaan lisää kehitystä. Tee itselleni tavoite, joka sinun on mahdollista saavuttaa tietyn ajan/salilla käynnin aikana. Siihen päästyäsi laita toinen tavoite. Pikkuhiljaa kuin portaita nousten pääsee lähemmäs lopullista tavoitettaan.

Perfektionismi

Luultavasti jokaista menestyjää yhdistää yksi piirre. Perfektionismi. Halu päästä mahdollisimman lähelle täydellisyyttä, olla vähän parempi kuin muut ja pieni fanaattisuus asiaansa kohtaan. Yksi ystäväni lukee lähes aamusta iltaan keskeytyksettä monta kuukautta, jotta pääsisi tavoittelemaansa kouluun. Toinen taas mieluummin myöhästyy mistä vain, kuin jättää väliin aterian tietyllä kellonlyömällä, jotta pärjäisi fitnesskisoissa. Hulluutta on monenlaista, mutta pieni hulluus yleensä kantaa aika pitkälle. Mitä suurempi on halu menestyä, sitä enemmän ja tarkemmin jaksaa työnsä asian eteen tehdä.

Tietyt ominaisuudet ihmisessä edesauttavat pitkäkestoista salilla käyntiä, mutta ihan jokainen pystyy luomaan rutiinin treenaamiseen, jos tarpeeksi tahtoo. Alkuunsa kun lähdin GoGolta pois ja siirryin Wolffille, ahdistuin kovasti, kun rautaa pumppaili niin hyväkuntoiset miehet ja naiset. Vähitellen ymmärsin, ettei muiden hyvä kunto ole minulta pois, vaan päinvastoin, voin saada siitä motivaatiota. Jokainen kehittyy eri tahtiin, ja joku saattaa olla ilman suurempaa treeniä samassa kunnossa kuin sinä monen vuoden kovan saliharjoittelun jälkeen. Elämä ei ole reilua, mutta sinä tiedät, minkä työn olet itsesi eteen tehnyt, ole ylpeä siitä. Turhautuminen, ärsyyntyminen ja ahdistuminen ovat treenaamisen esteitä, joten niistä kannattaa yrittää päästä eroon. Ota ihailemastasi henkilöstä mallia, ota kaikki treenivinkit vastaan, pyydä rehellistä palautetta kropastasi ja jatka niiden avulla eteenpäin entistä sisukkaammin.

Tässä dieetin alkumetreillä alkaa miettimään kaikenlaista. Olen päättänytkin muutaman asian. Ensinnäkin, katson dieettiä eteenpäin kaikessa rauhassa, enkä lyö vieläkään lukkoon mitään kisoja. Puolessa välin kesää alkaa näkemään, noustaanko sinne vai ei. Toinen asia on, että kun karsintalavalle vihdoin pääsen, vaikka jäisin viimeiseksi tai minut eliminoitaisiin saman tien lavalta, en lannistu niin helposti, vaan jatkan treenaamista niin kauan, kunnes voin näyttää itselleni, että minusta on parempaankin.

sonja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta